beats by dre cheap

A OD NEZNALICA, OKRENI GLAVU....

Često puta čujem, vidim, pročitam, zaključim kako je svaka kriza, pa i ona ekonomska, povezana sa krizom duha, dakle krizom morala.... Teško je doći do tačne definicije šta je to "kriza morala"? O tome ne treba puno ni raspravljati, kriza morala bi bilo stanje u kojem čovjekove ruke vlastitim htijenjem narušavaju njegovu urođenu prirodu ili urođene norme ponašanja. Oduvijek je se znalo šta je to što valja i što treba činiti za svoju i dobrobit drugih ljudi. Kao i što je se znalo šta je to što ne valja i što ne treba činiti, niti u tajnosti, niti u javnosti. Tako npr. laž je oduvijek bila nemoralna rabota, bez obzira da li živjeli u vremenu kada su ptice i poštari poruke prenosili, ili pak u ovom vremenu "klikanja" po tastaturi. Kako tada, tako i danas, "u laži su uvijek kratke noge bile.." I tako je to sa svakom drugom nemoralnom rabotom, ona je protivna stanju ljudskoj prirodi, protivna stanju ljudskog duha.
No, međutim, iako je skoro svakom pojedincu jasno da je svijet po pitanju morala zaglibio do vrata u blato, niko, skoro niko se ne odlučuje da učini nešto više, nešto bolje u tom pogledu. Svi pričaju, svi savjetuju, a svijet tone li tone... Svakako, najbolja promjena je ona koja se dešava u vlastitoj duši, kada ja kao jedinka odlučim da neću više lagati, varati, lijenčariti na račun svojih roditelja, da neću ovo ili ono... vjerujem da bi tada došlo i do lančane reakcije u dušama mnogih ljudi... Ipak, na umu imam i to da ovovremene generacije ljudi nisu prve (da li su posljedje ne znam), koje su u glibu nemoralštine.. ipak, na sve njih se odnosi jedinstveni Božiji zakon; svaka generacija koja prevrši granicu nemoralnog ponašanja zaslužuje kataklizmu!
Znaju to ljudi, svih vjera i"nacija", barem većina njih, ali, promjena nema.... kao da svak očekuje da se prvo promjeni onaj "do mene"... živimo vakat u kojem nikada kao sada nije bila dostupna uputa, savjet, knjige, multimedia sa sadržajima koji savjetuju, upućuju, opominju, mole, kude, kritikuju... ali isto tako, nikada više, čini mi se, nije bilo nemorala i "nedoličnog" ponašanja... kao u inat!
i pitati se treba, dokle će to tako da putuje...?
Prije nego što je njegov narod potopljen, a to im je bila kazna za njihova zlodjela, Božiji poslanik Nuh a.s. (Noa), obraćajući se Onome Koji Ga je sa Istinom poslao, rekao je:
"GOSPODARU MOJ, JA SAM NAROD SVOJ I NOĆU I DANJU, DOISTA POZIVAO, ALI GA JE POZIVANJE MOJE JOŠ VIŠE UDALJILO... I KAD GOD SAM IH POZIVAO PRSTE SVOJE U UŠI SVOJE SU STAVLJALI I HALJINAMA SVOJIM SE POKRIVALI-BILI SU UPORNI I PRETJERANO OHOLI...." A, tako kažu, "historija je učiteljica života..."

nisamsam
http://nisamsam.blogger.ba
23/05/2009 21:41