nisamsam

bujrum, u svako doba!

10.09.2009.

I AM HALAL!!!

"Halal" google za surfere muslimane PDF Print E-mail

muslimani-web-surferiPored „Google"-a je startovao i „ImHalal" prvi muslimanski web-portal za pretragu. Portal opomenuje korisnike ukoliko naiđu na stranice koje nisu u skladu sa islamskim propisima.

Holandska firma „AZS Media Group" nedavno je startovala prvi web-portal za pretragu „ImHalal" za vjernike muslimane. ImHalal opominjuje da li je unešena riječ (pojam koji se traži) nepristojna i da li je željena stranica u skladu sa vjerskim propisima. Ako su riječi ili željena stranica suviše izazovni „ImHalal" opominje korisnike.

Stranica radi uz pomoć filtera, koji ocjenjuje koliko je unesena riječ opasna. Postoje tri stepena opasnosti. Unese li se riječ kao „gay" ili „sexy", „ImHalal" upozorava na treći stepen harama. Riječi kao „pivo" ili „svinja" su na „prvom haram stepenu". 

„Na tu ideju smo došli kada su se moji prijatelji žalili kako ih Google, ili Yahoo uvijek dovode na stranice koje su seksualnog sadržaja.", kaže Reza Sardeha, osnivač AZS Media Group. 

Na izradi stranice se radilo sedam mjeseci. Pretraga se može vršiti na petnaest jezika, kao npr. arapski, kineski, turski i engleski. Kompanija očekuje najveći dio korisnika na Srednjem istoku.

 

Nema restrikcija za neke „škakljive" pojmove 

Ne postoje restrikcije za one koji su zainteresovani za teme kao „dating" (sastanak), niti za pojmove „samoubistvo" ili „magija", za koji se inače smatra da su zabranjeni u islamu. Čak je i riječ „hot pants" procijenjena kao halal. Reza Sardeha priznaje da stranica treba još da se usavrši: „Mi smo socijalna kompanija, na stranici postoji i „feedback-button". Tako nam korisnici mogu napisati kritiku ukoliko se pojavi nešto sporno."

Sardeha se nada da će „ImHalal" ubrzo biti povezan sa drugim islamskim stranicama. Nekoliko dana nakon starta internet stranice blogeri su započeli debatu. Neki od njih tvrde da je ta stranica jedna vrsta cenzure. „To je slobodna volja - svako ko želi neki poseban sadržaj, može koristiti i drugi portal za pretragu. Da bi smo sastavili filter, kolege i ja smo dosta vremena proveli na zabranjenim stranicama (koje su inače haram). Šta ćemo? Takav je život!", kaže Sardeha.

(www.dw-world.de)

nisamsam
<< 09/2009 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930